Köszöntő

Tisztelt művészetbarátok!

Mi a feladata egy önkormányzatnak, mit várhat el az ember a települést irányító intézménytől? Kétségtelenül izgalmas kérdés. Ahogy az elmúlt harminc évben erősödött a polgári gondolat, úgy alakult át a merev, tisztán igazgatási szempontú attitűd, mellyel az emberek az önkormányzattal szembeni elvárásaikat megfogalmazták. Úgy gondolom, ma már az óbudaiak többsége hivatalunknak nem csak a hatósági munkájáról-, de a szolgáltató, értékteremtő törekvéseiről is képet alkothat. Óbuda a kultúra városa; elkötelezettségünket pedig igyekszünk a lehető legszélesebb támogatói eszközrendszerrel kifejezni.

E honlapon bemutatott képzőművészek és alkotásaik kiválasztása sem előzmények nélkül történt. Nyíltan vállalt támogatói törekvésünk 2015-ben, az első képzőművészeti tárlatunk megnyitásával vált kézzelfogható valósággá, melyet minden évben egy új tematika és persze új kiállítás követett. Az Esernyős Galéria a képzőművészeti kiállítások mellett a fotóművészek legjobb pályaművei előtt is kaput nyitott, így a történelmi hangulatú Fő térre visszatért a legjobb értelemben vett polgári kultúra.

Felfogható ez a feladatvállalás, a kortárs magyar művészetek elismeréseként, de az alkotók számára adott budapesti megmutatkozási terek szélesítéseként is. A kiállító fotó- és képzőművészek sikere és növekvő presztízse elsősorban saját reputációjuk szempontjából fontos, miközben a szélesebb műértő közvélemény figyelmét a III. kerület felé fordítja. Ha létezik a művészetek vonatkozásában kölcsönös előnyök mentén szerveződő nonprofit vállalkozás, akkor ez biztosan az.

Az új, igényes megjelenésű honlap részletes információkat nyújt minderről, de az igazi élményt csak valós kiállító térben szerezhet. A következő művészeti eseményen önt is tisztelettel várjuk!

Bús Balázs polgármester